Zeeuws Vlaanderen, een stukje Nederland, sterk verbonden met Belgisch Vlaanderen. Wanneer je vanuit Nederland dit stukje Zeeland bezoekt heb je al gauw het gevoel, dat je naar België rijdt. De logische weg die je volgt leidt over Antwerpen; het is eenvoudiger om daar de Schelde te passeren en zo in Sint Janssteen te geraken. Dit grensplaatje met Belgisch Vlaanderen is de woonplaats van Frank en Marleen Totté en hun twee dochters Ellen en Audrey. Inmiddels heeft Frank een gevestigde naam in de grasparkietensport. Het is dan ook al weer zo'n 30 jaar geleden, dat Frank startte met een liefhebberij, die nu niet meer uit zijn leven is weg te denken. Ook zijn vrouw, Marleen, steunt hem hier onvoorwaardelijk bij en samen zijn zij ook in de hobby partners.
Hoe het begon

Het waren behalve grasparkieten ook de grote parkieten, die in de beginjaren zijn volières bevolkten en natuurlijk was hij en is hij nog steeds lid van de plaatselijke afdeling van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Met zijn vriend van het eerste uur, Karel van Overmeiren, werden vele tentoonstellingen bezocht. Hij werd ook lid van de Parkieten Speciaal Club van de bond en was al snel topkweker. De nodige successen werden geboekt en de bekerkas vulde zich in snel tempo. In 1990 bezocht hij het eerste grasparkietensymposium dat de B.S.H. samen met de B.V.P in het Belgische Zandhoven organiseerde. Ondanks zijn kritische instelling over weer een nieuwe club, raakte hij op die dag enthousiast en sloot zich aan bij de B.S.H.. Vol goede moed werd aan de eerstvolgende show deelgenomen, maar wat een teleurstelling; er waren slechts enkele vogels, die in de plaatsingen vielen. De ervaring, die daar werd opgedaan, was een echte eye-opener en de tentoongestelde topvogels maakten diepe indruk.
Dit spoorde hen aan zich verder te oriënteren door zoveel mogelijk bekende liefhebbers te bezoeken. Hoeveel hokken ze hebben bezocht in binnen en buitenland was al gauw niet meer te tellen. De vogels van Jac Cuyten spraken Frank het meeste aan en de prijzen vond hij zeer goed, in verhouding van de prijs - kwaliteit. Er werden enkele vogels van Cuyten aangeschaft en een heleboel van de eigen vogels verkocht. Ook de grote parkieten moesten plaats maken en zo startte voor hem de hobby serieus.
Beeldvorming

Frank is een zeer gedreven persoonlijkheid en als hij zich ergens in vast bijt, moet het ook zo goed mogelijk. Hij vindt het dan ook heel belangrijk de liefhebberij wereldwijd zo compleet mogelijk in beeld te hebben. Dit gebeurde door het bezoeken van kwekers en shows in binnen - en buitenland . Bij deze bezoeken kreeg hij ook vaak goede raad, die hij niet in de wind sloeg en zo slaagde hij er na enkele jaren in een mooie stam vogels op te bouwen. Het is dan ook belangrijk een eigen mening te vormen over hoe de ideale vogel er uit moet zien en je best te doen, deze zienswijze te vertalen in de praktijk. Als je een vogel van voren bekijkt moet deze,zoals Frank dit noemt een plat gezicht hebben. Dit heeft alles te maken met de groeirichting van de veren, zowel bij de washuid als in de wangen. De achterkop moet vol en rond zijn en toch moet de kop totaal gezien dusdanig rond zijn, dat het effect van een biljartbol wordt bereikt. De ideale vogel moet goed op stok staan en moet een goede lengte laten zien.
Ontwikkeling stam

Volgens Frank maken de meeste kwekers niet voldoende gebruik van het beschikbare materiaal. Frank is er voorstander van de beste kweekmannen zo veel mogelijk te gebruiken. Zo heeft hij een voor hem belangrijke kweekman in een seizoen met wel zes verschillende poppen gebruikt en meer dan 60 jongen gekweekt. Niemand gelooft hem als hij dit vertelt, maar deze man heeft in totaal 120 jongen opgeleverd. In iedere stamboom vindt je deze vogel terug als een van de voorouders. Het op deze manier werken kost tijd en aandacht, maar de resultaten waren in dit geval fantastisch. Je kunt snel kweeklijnen uitzetten en een stam vormgeven. Dit is een veel moeilijker verhaal als je met koppeltjes werkt en verder van goede vogels geen gebruik maakt. Frank is een aanhanger van lijnenteelt, doch breed opgezet, zodat je jezelf niet vast kweekt en steeds openingen hebt om de stam te verbeteren.
Omgaan met tegenslag

Liefhebbers die al lang in de hobby zitten, weten dat je niet verschoond zal blijven van tegenslag. Zo heeft Frank ook regelmatig zijn portie thuisgekregen. Zijn ergste ervaring was wel deze in 1997. Terwijl hij met zijn jonge vogels naar een babyshow was, raakte zijn luchtbevochtiger oververhit, begon te smeulen en ontstond een enorme rookontwikkeling. Drama: 44 top kweekmannen en de vijf beste poppen vonden de dood. Gelukkig zaten er nog een aantal vogels, voornamelijk poppen in een andere volière en ontsnapte aan dit noodlot. Niettemin trekt dit een enorme wissel op je als mens en liefhebber. Jarenlange arbeid voor een groot gedeelte verwoest. Maar dan schieten je vrienden te hulp. Toen hij zijn nieuwe kooi gebouwd had, kreeg hij enkele goede kweekmannen in bruikleen van Backx en Cuyten en veel goede raad, hoe hij die het beste kon gebruiken.
Ook Karel en wat andere vrienden schoten te hulp en zo werd weer met veel goede moed een doorstart gemaakt. Met wat geluk werd uit een zwart geblakerd ei bij Karel nog een jong geboren. Dit bleek een lichtgroene man, die dicht bij zijn stam staande, een belangrijk aandeel zou krijgen in de heropbouw. Zo zie je dat je behalve de nodige hobbels die je tegen komt, zoals ziektes en tegenvallende kweekresultaten, ook geveld kan worden door technisch falen. Alleen de die-hearts overwinnen deze tegenslagen.
Kweekhok

Frank zijn kweekruimte is ruimbemeten en is 7 meter lang en 5 meter diep. De voorkant en een van de zijkanten bestaan hoofdzakelijk uit glas. Tegen de lange achterwand staan 24 broedkooien opgesteld. Verder herbergt de ruimte twee volières. Er is verder plaats voor een aanrechtblok en een ruime babykooi. Er is ook ruimte vrijgemaakt voor de opslag van voer, dat in handige verrijdbare containertjes is opgeslagen. De luchtverversing is goed geregeld, d.m.v. een sterke reiniger, die ook nog eens het stof weg filtert. Het lichtstraatje is gevormd door t.l.-armeturen, aangestuurd door een schakelklok.
Voortgang stam

Natuurlijk is een tegenslag, zoals hiervoor omschreven niet makkelijk te herstellen. Als je dan ook nog zelf aan de sukkel raakt en uiteindelijk moet accepteren, dat normaal aan het arbeidsproces deelnemen, niet meer voor jou zal zijn weggelegd, is dit ook een hard te kraken nood, die je op je levenspad tegenkomt. Dit alles heeft onmiskenbaar effect op je hobby. Met de onvoorwaardelijke steun van Marleen en de kinderen is Frank ook weer uit deze dalen gekropen en ziet hij de toekomst weer zonnig.
Wanneer we de vogels nu zien, kunnen we stellen dat de stam alle aanslagen zeer goed heeft overleeft. Er is plenty goed kweekmateriaal en de doorgewinterde kweker ziet, dat de vertrouwde plek in het bovenvlak van de liefhebberij weer spoedig kan worden ingenomen. Alle ingrediënten zijn er om op zeer korte termijn weer top showvogels te kunnen produceren. En als we ons alleen focussen op vogels met voortreffelijke kweekeigenschappen kunnen we Franks vogels nu al bijzonder hoog kwalificeren. Zijn vogels hebben een uitstekend formaat, goede kopeigenschappen en het is nu zijn doel om zoals hij zegt harmonie en showkarakter voor de dag te toveren. Frank heeft bewezen het vak heel goed te beheersen en hij zal ook hier uitstekend in slagen.

Hulpmiddelen

Wanneer we bij Frank de voorraadkast opentrekken vinden we daar verschillende hulpmiddelen, die de hobby ten dienste staan, o.a.:
Shampoo voor honden met een witte vacht: om vogels te wassen.
Waterkoker: om staarten en slagpennen recht te stomen.
Slaolie: neusdop en snavel oppoetsen, evt. ook de poten.
Wondzalf van bogena: zelfde gebruik als slaolie.
Eucalyptusolie: regelmatig enkele druppels in water om te vernevelen.
Dethol: scheutje in nevelwater voor de shows.
Zuurstofwater: verwijderen van bloedplekken in vederkleed.
Vircon-S: benevelen na terugkeer van de show en algemene hokhygiëne.
Hiruhuidzalf: bloeduitstortingen en zwellingen.
Hemorhinol: bloedstelpende zalf.
Gentapolycort: voor behandeling oogontstekingen.
Vibravet of doxoral: Bacteriele infecties.
Linco-spectin: diaree.
Parafine-olie: schurftmijt.
Ronizol 2,5%: trichomoniasis (ofwel het geel)
Nutribird A21: handvoeding voor babyvogels.
Volamin: Aminozurenoplossing met electrolyten, glucose en vitaminen van het B-complex.
Als bodembedekking wordt NATUREL vloerdekkorrel gebruikt van de Gebr. De Scheemeaker.
Voeding

Kiemzaad (samenstelling per 10 kg): 1 kg gerst, 1 kg ongepelde haver, 2 kg boekweit, 1 kg cardy, 1 kg kempzaad, 1 kg cadja indoe, 3 kg tarwe. Zaadmengeling (samenstelling per 100 kg): 38 kg witzaad, 25 kg Japanse millet, 15 kg witte millet, 15 kg gele millet, 4 kg gepelde haver, 3 kg paniszaad. Eivoer (eigen samenstelling, circa 1 kg): 5 hardgekookte eieren, geweekte kiemzaden: 2 koffiekopjes, broodkruimels van gedroogd bruin brood: 1 ½ koffiekop, Promix (mineralen met aminozuren: ½ koffiekop, Molenaar 7 granenmeel volkoren: ½ koffiekop, geraspte wortels. Alles in een grote kom mengen en onderstaande toevoegen: 1 maatschepje multi vitamine-ma (firma Floris) oplossen in een ½ koffiekop water, ½ koffiekop rusk toevoegen en het met vitamine verrijkte water laten absorberen.
Tenslotte

Frank voelt zich nog steeds uitstekend thuis in de hobby. Hij spreekt dan ook de hoop uit, dat hij door eens bij hem in de keuken te laten kijken, hij d.m.v. deze "Ten huize van" iets positiefs kan bijdragen voor al die andere liefhebbers. Geniet van bijgaande foto's.