Deze keer zijn we te gast in Oost-Vlaanderen, namelijk te Belsele bij Freddy Saverwijns. Freddy is haarkapper van beroep, en de ouderen in de hobby weten dat daar vroeger de beste kwekers zaten in deze bedrijfstak. Daar deze mensen overdag al eens even tijd hebben om gaan te kijken of het met de vogels allemaal in orde is, een groot pluspunt zeker tijdens de kweek, zo kunnen er dikwijls jongen gered worden.
Freddy is in de hobby verzeilt geraakt in 1995, tot dan had hij als hobby het kweken en showen van dwerggeitjes, hierin is hij dan ook meerdere keren Belgisch kampioen geworden, maar door rug problemen moest hij hiervan af zien en werd er gekozen voor de grasparkiet.
De vroegere stal van de geiten werd omgebouwd tot kweekkamer met volières, er staan nu 36 kweekkooien en 4 volières van 3 bij 1 meter. De eerste vogels werden aangeschaft bij Marc Colombeen en Octaaf Debbaut, door het kruisen van deze twee lijnen, kwamen er een aantal vogels op stok en deze werden met wisselend succes op de plaatselijke shows tentoongesteld. Er werden bij Van de Woestijne nog enkele lutino's aangeschaft en in Engeland van Ciffer een paar vogels aangetrokken, vooral omdat de vogels van Colombeen uit deze lijn kwamen.
Daar Freddy niet echt aan lijnenteelt doet, maar wel altijd verpaart de beste tegen de beste of toch zo de fouten probeert uit te kweken. Zo doende werd de kwaliteit in het hok ook steeds verbeterd, en door dan lid te worden in BGC Vlaanderen en als aandachtige leerling de vergaderingen te volgen, bracht hij het vanaf 2001 tot club kampioen in Vlaanderen en hij slaagde erin van zijn titel 4 jaar achter mekaar met succes te verdedigen.
Door het bezoeken van de shows werd hij gecharmeerd door de vogels van het partnership Heylen - Nettekoven en na een bezoek aan het hok in 2001 werden er enkele vogels aangeschaft van dit hok, deze vogels bleken vrij goed te passen op de vogels die Freddy had en de jongen werden stukken beter, de maskers vooral dieper en er kwam een bredere en betere kopbevedering op de vogels, sinds dien werden er ieder jaar enkele vogels van dit hok aan geschaft en met over het algemeen vrij goed resultaat. Wat ook dit jaar resulteerde in de beste in show bij de babyshow van BGC Vlaanderen. Toch weer een mooi resultaat.
Als Freddy gaat showen is hij vrij streng voor de vogels. Ze moeten volledig showklaar zijn of ze worden niet meegegeven, ieder minpunt wordt toch afgestraft op de show, en dus moeten ze volledig zijn, en in conditie, ze worden zorgvuldig gewassen en gedroogd en bijgeknipt, wat natuurlijk in zijn voordeel is daar hij kapper is. We waren op bezoek in de zomer en we hadden nogal kwakkelweer achter de rug voor het klaarmaken van de vogels, dan koud en nat dan weer een week zeer warm, en dit gaf van het jaar toch nogal wat problemen om de vogels in showconditie te krijgen.
Over het algemeen wordt er gekweekt van september tot april, en ieder jaar werden er voldoende jongen op stok gebracht om er mee verder te kunnen, zowel voor te showen als te kweken, want met de showvogels kweken vindt hij nogal riskant, zonder eerst de vogels te laten rusten na de show, vooral voor de poppen, hij vindt als poppen enkele shows gedaan hebben en ge gebruikt ze direct voor de kweek, dikwijls de pop het leven er bij inschiet om dat het te veel is voor de vogel. Voor iemand die nog niet zolang bezig is in de hobby, waren er toch veel goede vogels op het hok aanwezig.