Het partnership

Wanneer we de catalogussen van de bepalende shows van de laatste jaren openslaan, vinden we in de top van de uitslagen met regelmaat de naam Prijveco terug. Wie zijn dan toch de mensen, die dit partnership vertegenwoordigen, vragen sommigen zich af. De meer ingewijden weten, dat we hier te maken hebben met Wim Prijs en Ard Veldt, die al jaren gezworen kameraden zijn in de parkietensport.

De eerste keer, dat de naam Wim Prijs mij opviel, was midden in de tachtiger jaren, toen hij met zijn grijsgroen opaline mannen furore maakte op de N.P.C. show. De origine van deze vogels was te zoeken bij Arie Versluis en stamde van de beroemde Ormerodlijn. Voortbordurend op deze lijn maakte hij een snelle doorbraak naar het A-kwekerschap. Wim geniet tegenwoordig van een welverdiend pensioen, maar was beroepsmatig steeds werkzaam bij het KJ. en we kunnen stellen, dat het werken met dieren hem niet vreemd is. Wim heeft kort geleden zijn zilveren jubileum gevierd in de hobby en hij hoort inmiddels tot de oude, ervaren garde in onze liefhebberij.

De naam Ard Veldt moeten we meer zoeken in de regionen van de P.S.C., waar hij samen met Theus Spies een sterk Veenendaals contingent vormde. Ard is geboren in Haarlem en stamde uit een bakkersfamilie. Zijn ondernemersgeest en organisatietalent en de ondersteuning van zijn vrouw Joke hebben er toe geleid, dat zijn banketbakkerij is uitgegroeid tot zijn nieuwe luxe bakkerij in Veenendaal, een toeleverbedrijf voor de betere groothandel en de exclusieve horica. Ard is eigenlijk ook toe aan zijn pensioen, maar kan zich voorlopig nog niet losweken van zijn bedrijf. De vogels van Ard werden opgebouwd uit materiaal van Theus Spies, aangevuld met aankopen van Armand Swaegers om de kopbreedte te verbeteren.

Het was in de tijd, dat Jack Comelissen rayon Midden Nederland oprichtte, dat beide heren met elkaar in kontact kwamen. Zij ontdekte dat hun vogels goed bij elkaar pasten en dit leidde tot verregaande samenwerking. Uiteindelijk werden zij beiden lid van de B.S.H. en werd het partnership Prijveco een feit. In 1994 maakten zij kennis met Jo Mannes en diens vogels. Natuurlijk werden hier vogels aangeschaft en in gekweekt in hun eigen lijn. Dit leidde echter niet tot de gewenste resultaten. Na de nodige experimenten werd besloten geheel op de Mannes lijn over te stappen en met behulp van de nodige aankopen werd dit ook gedaan. Ze vinden dan ook dat ze een aardig verlengstuk van het Mannes imperium bezitten en zijn tevreden over de voortgang van hun stam.

Kweekfilosofie

Wim en Ard zoeken naar evenwicht in hun koppelingen. De partners moeten elkaar aanvullen. Wim houdt er van een geleidelijke weg te bewandelen. Hij houdt er niet van de supervogels met elkaar te koppelen. Dit leidt volgens hem tot teleurstellingen en tot slot tot degeneratie van de stam, vooral met het oog op vruchtbaarheid. Goede mannen worden eerst gekoppeld met kleinere poppen. Dit brengt dit soort vogels op gang; de jongen zijn vaak nog verrassend goed en nadien wordt dan de wens verparing alsnog gemaakt. Er wordt geen bewuste lijnenteelt toegepast; alle vogels worden naar gelang hun kwaliteiten verpaard. Enge familie verparingen, b.v. broer x zus, of vader x dochter en moeder x zoon zijn ook uit den boze. Bij het koppelen wordt niet over een nacht ijs gegaan. Er wordt het hele jaar door gefilosofeerd hoe te koppelen en welke lijnen naar elkaar toe worden gebracht. Dit is geen momentopname, maar een doorlopend proces.

Verzorging

Het is heel belangrijk om in de verzorging regelmaat in te bouwen. De voedingspatronen moeten constant zijn en passen in een strak tijdschema. Hier stellen de vogels zich op in en geven een goed conditienivo en goede resultaten in de kweek. Ze betalen als het ware hun bazen terug en het is niet vreemd dat Ard en Wim jaarlijks minimaal 250 jongen op stok brengen. Ook hebben ze goed nagedacht over de verluchting van de broedruimte. De broedruimte zelf is hoog met bovendien een ruime dakkapel, die zomers met een soort lammel sluiting kan worden opengezet, zodat de warmere, afgewerkte lucht steeds het hoogste punt bereikt en afgevoerd wordt. Er is ook voor een uiterst vernuftig luchtafvoersysteem gezorgd. In de koof boven de broedkooien zien we op vaste afstand roostertjes, die op een buizenstelsel zijn aangesloten, dat is aangesloten op een centrale afzuiger. Ook de mate waarin de lucht wordt afgezogen is regelbaar. Zo ontstaat er zomer en winter een luchtcirculatie, die steeds verse lucht aanvoert en afgewerkte lucht afvoert. Een werkelijk ideale situatie met een gezonde. frisse luchthuishouding. De temperatuur is niet hoger dan 15 graden. Deze temperatuur geeft in hun broedruimte een evenwicht met de luchtvochtigheid, die slechts bij uitzondering beneden 50 procent zakt. De verlichting is geďnstalleerd door middel van lichtstraten, die het daglicht uitstekend imiteren.

Huisvesting

De hoofd kweekruimte bevindt zich bij Ardt thuis en is een harmonisch onderdeel van zijn huis. Het is een multifunctionele ruimte, die ook kan worden gebruikt als b.v. dokterspraktijk. Het vogelverblijf is zeer ruim bemeten met centraal de vluchten, zes in totaal, waarin zich zo bij de aanvang van de kweek de reserve kweekvogels en de laat gekweekte jongen bevinden. Dit geeft enorm veel gekwetter, waardoor het koloniegevoel in de kweekruimte bijzonder goed wordt nagebootst. Er zijn drie wanden voorzien van in totaal 72 broedkooien, van 60 cm. X 60 cm. en een negental babykooien, waarin de pas afgezette jongen zelfstandig worden gemaakt. Het geheel zorgt voor een uitstekende ambiance voor een succesvolle kweek. De broedblokken zijn opvallend ruim om het broedproces van de volgende ronde zo min mogelijk te storen.

Voeding

Het zaadmengsel bestaat uit het MARIMAN-mengsel, dat qua samenstelling veel overeenkomsten heeft met het Mannes - mengsel; goed schoon is en een mooie grote korrel heeft. Een heel belangrijk onderdeel voor het partnership is de samenstelling van hun opfokvoer. We kunnen zien, dat hier een vee-expert en een bakker aan het werk zijn. Samen zorgen zij voor een prima product.

 • basis: witte molen eivoer, 3 delen
 • maisgruten, 3 delen
 • haver, 3 delen, 24 uur geweekt in water
 • eetlepel druivensuiker
 • eetlepel probacta
 • rul maken d.m.v. water
Toevoegen:
 • herbabird voor vaste mest
 • witte molen grit
 • 1 eetlepel vitamine: calcicar
 • 1 eetlepel gistocal
 • 1 eetlepel nutribird A21
 • 1 eetlepel vitarood voor duiven
 • Losse trosgierst rood mengen
 • drie delen sojaschroot
Er wordt doorlopend een mengsel van grit, maagkiezel en houtskool aangeboden. Ard en Wim wijzen nog eens extra op de toevoeging van sojaschroot en maisgrutten aan hun opfokvoer. Met 62,9 procent aan suikers en zetmeel is maisgruuten een belangrijke energie voorziener en met 22 procent plantaardige eiwitten zorgt soyaschroot voor de belangrijke bouwstoffen.

Showen

Als voorbereiding naar de shows heeft het partnership een wat afwijkende insteek met de meeste liefhebbers. Zij laten hun showteam in de voličre. Vliegen en vrijheid voor hun vogels zijn hierbij de uitgangspunten. Ze vragen zich wel af of opkooien geen betere optie zou zijn, maar ze staan hier zeker voor een dilemma.
Tips

Wim heeft nog een belangrijke tip voor de beginners. Vogels kweken op niveau is moeilijk en wordt getoetst aan kwaliteit Het vaststellen van de kwaliteiten is echter heel subjectief en het zijn juist deze kwaliteiten, die je zelf zal moeten leren inschatten. Ook het verzorgen is een vak op zich en moet geleerd worden. Bij Ard en Wim kan, zoals ze zich dit met overtuiging aangeven, iedereen voor raad en hulp terecht

Toekomst

Je zult je eigen uitgesproken idee moeten hebben, hoe de ideale vogel er uit moet zien. De ideale vogel evalueert en de kweker zal in gelijke pas mee moeten evalueren. Punten waaraan het partnership extra aandacht wil besteden zijn:
 • groeirichting van de kopbevedering
 • de snavel plaatsing
 • type in overeenstemming met lichaamslengte
 • maskerbreedte en diepte

Sport

Ard heeft als voorzitter van de N.G.C. een duidelijke visie. Voor iedereen is er plaats in de Nederlandse Grasparkieten Club, beginner, gevorderde of champion. Ieder moet op haar of zijn niveau kunnen instappen en allen te samen moeten we de SPORT op een hoger niveau tillen. Hiervoor is vooral het vrijmaken van heel veel positieve energie nodig en moet de kennis, die we in huis hebben gebundeld en overgedragen worden. Hij rekent daarbij op sportieve steun van de leden.

Het was een genoegen deze ten huize van bij Wim en Ard te maken. In zo'n vraaggesprek leer je de liefhebber achter de mens en de mens achter de liefhebber wat beter kennen. Niemand is te oud om nog iets te leren. Ik hoop dat U geniet van de bijgaande vogels.