Vandaag zijn we te gast bij Johnny De Meyer in Brecht, Johnny zit nu al een 15 tal jaar in de hobby, met een onderbreking van 2 jaar toen hij een zaad en voederhandel uitbaatte. Eigenlijk is Johnny met de hobby begonnen met grasparkieten in 1970, maar dit was van kortstondige duur daar hij hoorde vertellen dat een goede vogel veel geld koste en hij vond dat dit niets voor hem was. Er werd overgeschakeld naar reisduiven. Maar in 1990 werd er dan toch beslist van de duiven weg te doen en grasparkieten in de plaats. De lijn die toen geprefereerd werd was Backx, dit waren de vogels die Johnny het meeste aanspraken. In 1996 werd alles verkocht, want er was een vogelvoeding en dierenspeciaalzaak overgenomen en er was geen tijd meer voor de vogels.
In 1998 werd deze zaak terug verkocht en er kon terug gestart worden met de vogels. Daar ondertussen Backx in een partnership gestapt was moest er uitgekeken worden naar een nieuwe lijn om mee te starten. Het werd de Mannes lijn. Omdat de vogels er nogal duur waren, werden er enkele aangekocht, en er werd vooral bij hokken met Mannes nakweek gekocht zoals het partnership Heylen - Nettekoven en Frans Adriaenssens. En met deze vogels werd de kweek aangevat. Dit ging vrij vlot tot in 2001, wat er toen gebeurde grenst aan het ongelofelijke, De vogels stierven van de één op de andere dag, vandaag gezond morgen lagen ze dood in de kooi. De jongen werden niet zelfstandig, in het kweekjaar 2003 sneuvelde 2/3 van de jongen. Er werd labo onderzoek gedaan, maar er was niets te vinden bij de vogels, er werd ernstig over gedacht van te stoppen met de hobby.
Het is eigenlijk door het toedoen van de vrouw dat Johnny toch voort deed. En vanaf dit jaar gaat alles terug vlot, we waren enkele dagen voor nieuwjaar bij hem op bezoek en er waren reeds meer dan 50 jongen op stok, en er zaten mooie exemplaren tussen. Volgens Johnny komt dit deels doordat de vogels die het overleeft hebben de afgelopen jaren, sterke vogels zijn die goed in hun vel zitten en die terug goed gezond zijn.
Er is vier jaar uitgetrokken om drie specifieke eigen lijnen te creëren, en dit dus vooral gebaseerd op lijnenteeld, door de pech van de afgelopen jaren kan dit wel enkele jaren langer duren, maar momenteel kan er toch al gewerkt worden met neef en nicht enz. Er zijn ook plannen om een nieuw hok te bouwen, rechts van hetgeen er nu staat, het hok nu staat volledig van de morgens tot de avond in de zon, en in de zomer bij warme dagen loopt de temperatuur te hoog op in het hok, er zijn ooit temperaturen gemeten van 40° en meer. Dit heeft ook als probleem dat ge de vogels nooit in showconditie krijgt tijdens de showmaanden, daar ze dan volop aan het ruien zijn. Het huidige hok meet 9 bij 3 meter, hierin staan 2 volières en 34 kweekbakken opgesteld.
Eén van de leuzen van Johnny is als er met een vogel gekweekt is mag hij in theorie weg, want we moeten vooruit en dit kan eigelijk alleen met de jongen waar verbetering in zit ten opzichte van de ouders. Deze kweekvogels worden over het algemeen aan beginnende liefhebbers verkocht, zodat ze er hun profijt kunnen uithalen, en ophoog komen in de hobby.En het geeft het voordeel dat ge altijd een jong hok vogels hebt om mee te kweken, want vele van onze vogels zijn toch maximum 3 jaar vruchtbaar.
Voor de voeding worden de milletzaden vooral gebruikt. Het eivoer bestaat uit gekiemde tarwe en gekiemde haver aan gevuld met Orlux droog eivoer en Bridmax, tevens nog hard gekookte eieren. Dit wordt dagelijks aan alle vogels gegeven, tevens de grit en sepia. Tevens wordt er 3 maal per week de vitamines van Quicon bij gevoederd.
Voor de kweek worden de vogels gekuurd tegen tricxamonisch enz. Hierna een ganse week op vitaminen gezet en dan voor bereid op de kweek met AD3E dit is een flesje dat in het drinkwater gemengd wordt, en dat vooral in de duivensport gebruikt wordt om de drift op te wekken. Hierna krijgen ze nog B12 toegediend en dit helpt echt voor de vogels in broedconditie te krijgen. Dit wordt gedurende een week gegeven. Na een mooie en toch weer een leerzame namiddag werd er huiswaarts gereden met een tevreden gevoel, mooie vogels gezien bij een gemotiveerde liefhebber