Deze maand zijn we op bezoek van waarschijnlijk ons oudste nieuw lid in BGC. Namelijk bij Jef en Gaby Cuypers, ze wonen op de Berlaarbaan 107 in St. Katelijne Waver. Ons oudste nieuw lid is van toepassing omdat de Jef eerst met vogels beginnen gaan te kweken en tentoontestellen nadat hij gepensioneerd was en dus al 65 jaar oud was eer hij in de hobby verzeilt geraakte. Hiervoor had Jef nog wel een 15 tal jaren gekweekt en geshowd met honden en dan vooral koningspoedels.
Het eerste dat opvalt als ge achter het huis komt is de enorm mooie en verzorgde tuin. Deze is vooral verrassend omdat er gekozen is voor een grote waterpartij met daar rond wat beplanting en de volières. Zoals achteraf zou blijken is alles zelf ontworpen en gemaakt door het echtpaar Cuypers, zowel de grote vijver als de planten en de bloemen, dit laatste is vooral het werk van Gaby, die alles zaait en kweekt in een kleine serre, het is gewoon een lust voor het oog.
De eerste vogels werden zoals bij velen gekocht op een markt, na lid geworden te zijn van de plaatselijke club, verzeilde Jef bij een dorpsgenoot namelijk Theo Slagmolen een gevestigde naam in de grasparkieten wereld. Bij een van de vele bezoeken daar werd er overeengekomen dat de Jef de texas-claerbodys van Theo zou overnemen. En hiermee ging kweken onder leiding van de mentor. In het tweede seizoen van de kweek was het raak, Jef schreef in op de wereldkampioenschappen te Lausanne, en werd wereldkampioen met de texas-claerbody. Door deze prijs te winnen werd hij een echte ambassadeur van de grasparkieten sport in België. Aan zijn wereldkampioen werden krantenartikels, TV opnames en radio optredens gekoppeld, hij was een ganse week hot nieuws in België.
Er werd een kooi gebouwd van 12 meter lang en 6,5meter breed, deze is onderverdeelt in 6 volières van 2 x 4,7 meter waarvan het voorste gedeelte niet overdekt is, zodat de vogels tijdens een regenbui er kunnen in zitten. Waarvan ze zeker gebruik maakte beweert de Jef. Achter de binnenkooi loopt een gang van 1,5 meter hierin staan over de ganse lengte kweekkooien opgesteld, 36 stuks in het totaal. Tegen de binnenvolières staan dan de trainingskooien opgesteld, ook wel een 30 tal. Vooraan gootsteen en verzorgingsartikels, een zeer mooie inrichting met vooral veel plaats voor de vogels, zeer ruime volières, eerste hoofdbestand van een vogel is kunnen vliegen en daar is er ruimschots plaats voor.
Er word vooral gebruik gemaakt van verparingen, om de vogels te verbeteren, niet zo zeer lijnen teelt, maar eerder goede eigenschappen inbrengen in de vogels. Het zal wel zijn dat de vroegere kweek met de honden er voor iets tussen zit, want er waren al een aantal degelijke vogels op het hok, zonder dat er met veel geld tegen geworpen wordt, goed kijken en goed selecteren, en kijken wat er het volgende seizoen bij moet komen om de vogels te verbeteren. En ik vindt voor iemand die nog maar 3 jaar bezig is er al een behoorlijke kwaliteit op het hok was. Dit bewijst ook waarom hij vorig jaar promoveerde van beginner naar kweker.
En de Jef is leergierig, hij is niet te beroerd om veel kwekers te bezoeken en om uitleg te vragen, en hij noteert alles wat er verteld wordt zodat hij niets vergeet. Ik wens hem dan ook alle plezier die er aan de hobby verbonden is.