Opnieuw reageert Wim Velgersdijk de dag na een oproep om meer met elkaar te delen. Wim houdt de NGC-site regelmatig in de gaten voor updates dus. Precies de reden waarom ik steeds weer pleit voor het levendig houden van de verenigings site. Hieronder opnieuw een verhaal over een feather duster op zijn hok. Bedankt voor het insturen Wim!

Reacties plaats ik zo spoedig mogelijk op dezelfde pagina, zoals ik dat vandaag ook gedaan heb met de reactie van Jan Bouwmeester op mijn verhaal over het spontaan ontstaan/verdwijnen van een zware flecky tekening. Voor de goede orde: op sommige internet fora waar mensen reageren op elkaars vragen/antwoorden wordt dat nog wel eens in twijfelachtige bewoordingen gedaan. Het is uiteraard niet de bedoeling elkaar af of zelfs aan te vallen. Het is nog niet nodig geweest, maar ik zal ingezonden stukjes naar mijn beste inschatting filteren/aanpassen alvorens ze te plaatsen.

Jullie webmaster,
webmaster@ngc-dbs.nl


Na de oproep van onze webmaster, die zelf een voorbeeld geeft met een bijzonder artikel, wil ik het ook nog eens proberen en ben ik in de pen geklommen. Na mijn ingezonden artikel op 16/12/10, over een featherduster en een prijs in de staatsloterij, is het mij gelukt om een van de twee te verwezenlijken. EN JAWEL, DAT IS, nee niet een prijs maar een featherduster.
Ik had de moeder van de eerste featherduster aan een andere man gekoppeld en kreeg er weer een. De vogel op de foto is nog maar 30 dagen en helaas heb ik geen foto van het verdere verloop, maar ik heb haar met ongeveer 60 dagen in laten slapen, omdat zij toen erg mager werd.

Hoe het precies in elkaar zit met de erfelijkheidsfactor weet ik niet, maar het is wel duidelijk dat mams het bij haar heeft. Kan iemand mij misschien uitleggen hoe dit in elkaar zit, of dat dit bij beide vogels zit of bij een.

Naast het feit dat ik het enorm leuk vind om een stukje te schrijven, hoop ik dat het bijdraagt om meer mensen te motiveren om ook een stukje in te sturen en tegelijkertijd mij een antwoord op deze vraag te kunnen geven.

Met vriendelijke groeten,
Wim Velgersdijk (V74)Ook ik heb al wat ervaring met featherdusters. Jaren geleden kweekte ik er een en die werd een half jaar oud, dankzij dat ik de bevedering rond haar ogen en haar aars bevedering regelmatig wegknipte. Dit jaar had ik een nieuw aangeschafte man, die gaf mij de eerste ronde vier jongen, waarvan drie featherdusters. Hier was ik dus niet blij mee en ik heb de man niet aan een tweede ronde laten beginnen. Alle featherdusters die ik gehad heb (vier), waren poppen. Als andere mensen, mannen hebben gekweekt, dan kunnen we geslachtsgebonden vererving uitsluiten. Of het recessief vererft dat kunnen we niet testen maar die kans is aanwezig. Een andere mogelijkheid is dat het niet erfelijk is maar een ander soort afwijking. Uitschakelen voor de kweek van de ouders of één ouder? Als het niet erfelijk is, dan zou dat niet nodig hoeven zijn. Ik ben echter een voorstander van strenge selectie, dat doet de natuur ook en waarom zouden wij het beter weten dan de natuur?

Vriendelijke groeten,
Jan Bouwmeester.
Wil je ook reageren of heb je ook bijzondere vogels op het hok? Stuur een mailtje: webmaster@ngc-dbs.nl.