Van 12 t/m 15 januari 2006 werden in Apeldoorn de Bondskampioenschappen gehouden van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Ruim 14000 vogels waren hier ingezonden, waaronder 200 grasparkieten. Deze werden gekeurd door Jan van Seeters en Jan Bouwmeester. Laatstgenoemde keurmeester doet hieronder verslag, inclusief foto's.
De beste grasparkiet in de show was een kobaltblauwe man van Herman Bolscher uit Denekamp. Een stijlvolle vogel van prima opbouw en conditie (zie foto). Herman won tevens goud in de groep „cinnamon, opaline en opaline cinnamon“ met een grote cinnamon violet pop van uitmuntende kwaliteit, alleen was de conditie van de staart niet optimaal. Toch won deze vogel in haar groep omdat de overige kwaliteiten ver boven die van de andere vogels uit staken. Er was ook nog een zeer goede Texas clearbody hemelsblauw van C. v.d. Berg uit de Kwakel. Helaas bleef de vogel tijdens het fotograferen op de grond zitten. F.J. Wisseborn won zilver in de groep „albino, lutino, lacewing“ met een stijlvolle albino, die hoewel de vogel zeker nog breder gewenst werd, opviel door zijn showhouding en showgedrag. Goud werd in deze groep gewonnen door H.W. Nijland met een zeer goede gele lacewing, helaas lukt het mij maar niet om die scherp op de foto te krijgen.
Benno Löwik won goud bij de spangels met een prima grijsgroene spangle pop. G.W. v.d. Weide showde een recessief bont violet. Het lichaam toont een goede wigvorm maar de kop moet meer volume hebben. De vogel heeft een goede tekening en kleur maar de violetfactor komt op de foto niet goed over. Jan Braanker showde een opaline grijze man met een goede nek en schouderpartij en een goede kop. De spots zijn te zwak, de kleur is te blauwachtig grijs en de vleugeltekening is wat open. M. Wilberts spangle donkergroen had een goede kophoogte en een goede kopdracht. Het achterhoofd moet echter wel voller. De buikbevedering is wat lang. Toch heeft de vogel een goede rechte houding en een goede lengte boven de stok.
Hieronder nog wat uitslagen:

Hoofdgroep 69    Goud Zilver Brons
       
grasparkieten 1 H. Bolscher (Kampioen hgr. 69) H.W. Nijland S. Terpstra
  kobaltblauw grijs grijsgroen
grasparkieten 2 H. Bolscher J.P. Braanker H. Doeve
  cinnamon violet opaline grijs opaline cinnamon grijs
grasparkieten 3 H.W. Nijland F.J. Wisseborn T. van Vlaenderen
  lacewing geel albino lutino
       
Hoofdgroep 71      
       
grasparkieten 4 T. van Vlaenderen G.W. v.d. Weide G. Borghof
  overgoten grijsgroen recessief bont violet overgoten grijsgroen
grasparkieten 5 B. Löwik M. Wilberts W.J. van Hese
  spangle grijsgroen spangle donkergroen spangle olijfgroen cinnamon
grasparkieten 6 C. v.d. Berg (Kampioen hgr. 71)    G.W. v.d. Weide  
  Texas clearbody hemelsblauw rozetkuif hemelsblauw